Ankie Cuijpers en haar man Freek.
Ankie Cuijpers en haar man Freek. Foto: John van Gelder

Mantelzorg: afwisselend met uitdagingen

Algemeen Zorg & Welzijn

Er zijn in Nederland 5 miljoen mantelzorgers, personen die langdurig en onbetaald zorgen voor een familielid, vriend of buur die hulpbehoevend is vanwege ziekte, ouderdom of een beperking. Ankie Cuijpers uit Druten is een van hen. En hoewel de zorg die een mantelzorger biedt zwaar kan zijn, is dat niet de lading die Ankie eraan wil geven.

‘Zwaar is net alsof je in een depressie zit en dat is in mijn geval niet zo’, vertelt Ankie. ‘De zorg voor mijn man is afwisselend met uitdagingen. Er zijn weleens momenten dat het moeilijk is, maar in de regel zijn we best tevreden met het leven.’ Ze wil aan andere mantelzorgers meegeven dat het nodig is om positief te blijven.

Diagnose

Op dit moment is Ankie 38 jaar getrouwd met haar man Freek. Toen Freek 44 jaar geleden een oogzenuwontsteking kreeg, werd bij hem de diagnose multiple sclerose (MS) vastgesteld. In de jaren daarna ging de situatie langzaam achteruit en inmiddels zit hij in een elektrische rolstoel. ‘Gelukkig is Freek geestelijk goed. Dat is echt een voordeel bij de nadelen’, vertelt Ankie.

Mantelzorg

Als mantelzorger is Ankie steeds meer gaan regelen, zoals begeleiding bij ziekenhuisbezoek en het bereiden van speciale maaltijden. ‘Daarnaast is er thuiszorg, ook om mij te ontlasten. Het is namelijk toch wel prettig als je ’s morgens jezelf kunt aankleden zonder nog van alles voor een ander te moeten doen’, vertelt ze. Omdat Freek een Wlz-indicatie heeft, kan Ankie ook af en toe een dagje weg en komt er via Handen in Huis iemand 24 uur in huis.

Vrijheden

Het echtpaar heeft nog steeds genoeg vrijheden. Ze kunnen overal naartoe met de aangepaste bus die Freek via het UWV heeft gekregen. ‘Hieraan moesten we zelf een financiële bijdrage leveren. Maar omdat mijn man altijd gewerkt heeft, kon dat. Hierdoor zijn we mobiel’, vertelt Ankie. Met een abonnement op Bloemenpark Appeltern en een museumjaarkaart gaan ze geregeld een dagje weg.

MeerVoormekaar

Voor ondersteuning raadt Ankie mantelzorgers aan om in contact te komen met MeerVoormekaar. MeerVoormekaar organiseert een keer per maand, onder leiding van Mariëlle van Swaaij, een mantelzorgochtend. Tijdens deze ochtenden worden ervaringen met andere mantelzorgers uitgewisseld en wordt er een luisterend oor geboden. Ook worden er diverse activiteiten georganiseerd.

Advies

Ankie adviseert mantelzorgers om niet alleen goed te zorgen voor hun partner of naaste, maar ook voor zichzelf. ‘Want anders houd je het niet vol. Je hebt namelijk energie nodig om voor de ander te kunnen zorgen.’

Door Eli Verheijden