Chiel Jansen en Sander van der Zandt.
Chiel Jansen en Sander van der Zandt. Foto: John van Gelder

Techniekwedstrijd Maas en Waal 2024

Algemeen

WAMEL - Een wereld die langzaam afbrokkelt en terugkeert naar de oertijd. Dit beeld liet Sander van der Zandt van Vrienden van Techniek afgelopen vrijdag zien tijdens de aftrap van de Techniekwedstrijd Maas en Waal 2024. In het filmpje, dat aan de scholieren van basisschool De Laak in Wamel werd getoond, kwamen de gevolgen aan bod van wanneer er geen techniek meer is in onze samenleving.

Hoewel dit doemscenario ver weg lijkt, is er vandaag de dag een chronisch tekort aan technische mensen. Daarnaast kiezen scholieren minder vaak voor een technisch profiel. De toekomst voor bedrijven die technisch geschoold personeel zoeken, komt daarmee in gevaar. ‘Maar met Vrienden van Techniek is het nog niet te laat’, zo eindigt het filmpje.

Vrienden van Techniek zet zich in om leerlingen van primair en secundair onderwijs in het Land van Maas en Waal kennis te laten maken met techniek en hen hiervoor te enthousiasmeren. Dit doen zij onder andere door het organiseren van de Techniekwedstrijd. Aan de Techniekwedstrijd, die in samenwerking met het Pax Christi College en Stichting Groeisaam wordt georganiseerd, doen dit jaar tien scholen mee met in totaal zo’n vierhonderd leerlingen.

Juf Jessica Rikken van bassischool De Laak vertelt over het succes van vorig jaar. ‘Vorig jaar was het eerste jaar dat we meededen aan de Techniekwedstrijd, die toen nog vanuit Techniekwedstrijd Rivierengebied werd georganiseerd. De opdracht was om een attractie te bouwen, zoals je op de kermis of in een pretpark ziet. De leerlingen zijn toen zelf losgegaan, van zagen tot motortjes in elkaar zetten. Ze waren enorm enthousiast en zelfs na schooltijd zijn ze op school nog aan de slag gegaan met het project.’

Dit jaar wordt de wedstrijd voor het eerst in Maas en Waal georganiseerd door Vrienden van Techniek. Anke Vos van Vrienden van Techniek geeft aan dat de organisatie gebruik heeft mogen maken van het draaiboek van Techniekwedstrijd Rivierenland en dat ze daar hun eigen draai aan hebben gegeven. Dit heeft geresulteerd in het thema Verticaal Transportsysteem. ‘Het is een uitdagend thema waar de kinderen hun fantasie op los kunnen laten’, vertelt Anke.

Voordat de leerlingen met dit thema aan de slag kunnen gaan, wordt er op alle scholen een introductieles gegeven. Tijdens deze les krijgen de leerlingen uitleg en worden er gereedschapskisten overhandigd, die geheel bekostigd zijn door de Vrienden van Techniek. De eerste gereedschapskist werd uitgereikt op bassischool De Laak aan leerling Chiel Jansen. Chiel vertelt enthousiast over zijn ervaringen met techniek, van solderen tot het verwisselen van autobanden en het maken van een houten bureau. Hij geeft aan later iets in de techniek te willen doen, het liefst met auto’s, en raadt andere scholen aan om ook mee te doen met de Techniekwedstrijd.

De Techniekwedstrijd eindigt dit jaar met een slotmanifestatie op 4 juni op het Pax Christi College. Tijdens dit evenement zijn twee jury’s aanwezig, een vakjury en een jeugdjury, en zijn er zes prijzen te winnen. Namelijk een eerste, tweede en derde prijs en een jeugdjury-, logboek- en themaprijs. De slotmanifestatie belooft een spektakel te worden en een mooie afsluiting voor het harde werken door de leerlingen.

Door Eli Verheijden