Nouska, Jos, Tanje, Jovi en Flin van Leur.
Nouska, Jos, Tanje, Jovi en Flin van Leur. Eigen foto

Nouska van Leur beklimt Mont Ventoux voor ALS

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN - In 2022 werd Leeuwenaar Jos van Leur getroffen door een agressieve vorm van ALS. Zijn dochter Nouska (28) ziet bijna dagelijks wat die ziekte met haar vader en zijn gezin doet. Daarom komt zij, gesteund door vrienden en familie, in actie. Op donderdag 13 juni neemt een Maas en Waalse delegatie deel aan de twaalfde editie van Tour du ALS.

Samen met haar vriendin Machteld, die op haar beurt ook zus Margot en moeder Mignon aanhaakte, en schoonouders Anja en Tom, zal Nouska tijdens het jaarlijkse benefietevenement de Mont Ventoux te voet beklimmen. Broer Jovi zal ‘de Reus van de Provence’ – zoals de bekende Franse berg genoemd wordt - al fietsend trotseren.

All Love Stays

Het team neemt deel onder de naam ‘All Love Stays’; een eigen liefdevolle variant op de afkorting ALS. ‘Liefde is namelijk waar het om draait’, vertelt Nouska. ‘Als de liefde tussen mijn ouders niet zo sterk was geweest, dan waren zij in dit proces nooit zo ver gekomen. Onze deelname is bovendien ontstaan uit liefde voor hen, en in het bijzonder natuurlijk voor mijn vader.’

Inmiddels wordt door de teamleden flink getraind voor de pittige klim die hen te wachten staat, in eigen streek en zelfs in Duitsland. ‘Om toch even die hoogtekilometers in de benen te krijgen’, aldus Nouska. ‘Verder heb ik mij voorgenomen om niet te veel in mijn hoofd te zitten en er gewoon voor te gaan. Dat moeten mensen met ALS immers ook.’

Doneren

Om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte ALS heeft het team een eigen pagina gekregen op de website van Tour du ALS. Via deze pagina kan iedereen die dat wil tot 13 juni een geldbedrag naar eigen keuze doneren.