Afbeelding
Foto: Peter Fontijn

Toeristen (1787)

Column Veelstromenland

Het toerisme in Maas en Waal bloeit, mede dankzij de inspanningen van Stichting Bureau Toerisme.

Dat was ooit wel anders, toen Maas en Waal nog een vergeten en geïsoleerd gebied was. In het Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden, van Abraham Jacob van der Aa uit de negentiende eeuw, komt Maas en Waal nauwelijks uit de verf als aantrekkelijke bestemming. Toch waren er in de achttiende eeuw alleen al in Druten elf herbergiers, waarvan er één, ‘De Gouden Leeuw’, een belangrijke rol speelde.

Een oud dagboek van de adellijke zusjes Truitje en Antje van Hogendorp biedt een zeldzaam historisch inzicht. In 1787 verbleven ze op ’t Huis te Leeuwen bij Adriaan Boesses, voormalig VOC-functionaris. Hun ervaringen schetsen een beeld van het leven in die dagen:

‘Dinsdag 25 Sep 1787. Om zeven uur vertrokken we en na een vermoeiende en onaangename reis, altijd langs een kronkelende dijk, kwamen we om half elf aan bij de heer Boesses. Deze vriendelijke man liep in ochtendjas in zijn tuin; hij ontving ons heel hartelijk. Zijn vrouw, die een redelijk goede opvoeding heeft gehad voor Indië, lijkt niet verstoken van ijdelheid. Ze hebben drie mooie en geestige kinderen, erg wijs voor hun leeftijd.’

‘27 Sep. We dineerden gisteren bij de heer Boesses. Over het algemeen was de dag niet erg aangenaam. Het diner was slecht, de Indische jongens die serveerden waren monsters van lelijkheid en alles zag er onaangenaam uit. Mevrouw was gekleed in Indische stijl en haar manieren waren zeer eigenaardig; haar man compenseerde dit alles met zijn vriendelijkheid en vrolijkheid. Ik was getroffen door de blanke huid van hun drie kinderen, die - hoewel geboren in Indië - allemaal blond waren. De weg naar Tiel is erg onaangenaam; het is een dijk die nooit lijkt te eindigen en zo smal dat we zelfs een keer uit het rijtuig moesten stappen om een ander te laten passeren.’

Deze unieke ‘review’ uit 1787 werpt ook een interessant licht op de toeristen uit die tijd...

Laten we hopen dat de hedendaagse B&B’s in Maas en Waal betere beoordelingen krijgen op platforms als Booking en Tripadvisor.

Door Peter Fontijn