Rob Reuvers voor het IKC in Beneden-Leeuwen.
Rob Reuvers voor het IKC in Beneden-Leeuwen. Foto: Hanneke de Vries

De ambities van wethouder Rob Reuvers

Politiek

WEST MAAS EN WAAL –  ‘In mei wordt de Visie Sociaal Domein aan de raad gepresenteerd. Het sociaal domein, waar iedere inwoner vroeg of laat mee in aanraking komt’. Aan het woord is Rob Reuvers, wethouder Samenleving in de gemeente West Maas en Waal. ‘Vanuit de overheid wordt zelfredzaamheid gepropageerd, maar wat als je het zelf niet redt. Dan moet er toch een vangnet zijn vanuit de gemeente.’ 

‘Als inwoners zorgen hebben, moeten ze weten waar ze terecht kunnen. De website van de gemeente is wat dat aangaat al veel meer toegankelijk gemaakt. Ook is het belangrijk dat instanties en organisaties van elkaar weten waar ze mee bezig zijn. Daarin verbinding te maken is een van mijn grote doelen. Om het maar op mezelf te betrekken; ik kan wel vinden dat mensen meer moeten sporten, maar daar moet dan wel plek voor zijn, en daar gaat de wethouder Ruimte dan weer over.’

In 2024 staan meer veranderingen op het programma. ‘Wij hebben als gemeente nog geen cultuurnota, ook die kunnen we dit jaar verwachten. Zonder cultuurnota geen cultuurbudget. Zoals het er nu voorstaat, moet ik voor elke culturele activiteit die financiering behoeft naar de raad. Neem bijvoorbeeld 80 Jaar Vrijheid. Of pilots voor beeldende kunst. En hoe richten we de entrees van onze dorpen in. Met een jaarbudget kunnen we veel sneller werken.

Ook een woonzorgvisie staat voor dit jaar op stapel. In 2026 is vijftig procent van onze bewoners 50-plus, daar moeten we iets mee. Nog dit jaar worden de mantelzorgsteunpunten, waarvan er vier zijn in West Maas en Waal, opgewaardeerd door meer in te zetten op professionalisering. We willen een dementievriendelijke gemeente zijn, daarvoor benaderen we organisaties, bedrijven en verenigingen. We staan als meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland te boek; beetje toeval, maar wel leuk en praktisch voor senioren, of als je kind naar de wc moet.

Vraagwijzer (loket voor hulpvragen zoals WMO, jeugdzorg, werk en inkomen, red.) staat dit jaar ook in aandacht, met als doel de organisatie nog meer bij de tijd te houden. Efficiënter, betere tools, ons beleid weer eens doornemen, met als niet geringe doel de wachtlijsten te verlagen. Iedereen wenst me succes, maar we gaan het echt proberen’, aldus Reuvers.

‘Sinds begin dit jaar is er een praktijkondersteuner voor de jeugd (POH-GGZ) aan de slag bij de huisartsen, dat is wat we als gemeente hebben gerealiseerd. Een ander project is dat de gemeente de jeugd twee JongerenOntmoetingsPlekken (JOP’s) aanbiedt, locaties die aansluiten bij de behoefte van de jeugd. 

Ook in 2024: uitbreiding van het Integraal KindCentrum (IKC), waarvoor nu tijdelijke units zijn neergezet, maar waar op het terrein een echte schoolcampus gaat verrijzen. We kijken ook naar andere schoolgebouwen in de gemeente, bijvoorbeeld de Gravin van Rechterenschool in Appeltern, hoe maken we die toekomstbestendig.’

Contact met de gemeenteraad is heel belangrijk, laat Reuvers weten. ‘Om de raadsleden te informeren organiseren we af en toe een fractiespecialistenoverleg. Dan kan ik ideeën en voorstellen uitleggen, informeel. Door de raad goed te infomeren kun je ze in hun kracht zetten. Ik wil de raadsleden graag complimenteren met hun gedrevenheid, ze krijgen enorm veel papier- en leeswerk waarover ze zich moeten buigen.

Ik heb veel drive en ambitie om het beste voor de bewoners te bereiken. Daar ben ik 24 uur per dag mee bezig. Dankbaar ben ik ook dat ik dit mag doen, ik voel me als een vis in het water. Maar de capaciteit is fragiel, ambtenaren werken zich een slag in de rondte, we moeten veel doen met weinig en we willen het beste. Een nieuwe visie op het sociaal domein ontwikkelen is zo belangrijk. Maar die visie zal wel steeds bijgesteld worden, want de wereld verandert per dag’, besluit hij.

Door Addy de Meij